Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Informatie

Data

  • 28-06-2024

Immunotherapie gerelateerde bijwerkingen op dermatologie, oncologie, MDL en reuma

Graag nodigen wij u uit voor het symposium ‘Immunotherapie gerelateerde bijwerkingen’ waarin perspectieven en ervaringen vanuit diverse disciplines, te weten oncologie, reumatologie, dermatologie, gastro-enterologie en immunologie, besproken zullen worden.

Immunotherapie biedt nieuwe mogelijkheden in de behandeling van patiënten met diverse soorten kanker en wordt in toenemende mate voorgeschreven. De keerzijde is echter dat auto-immuun manifestaties als bijwerkingen kunnen optreden in diverse orgaansystemen. Deze bijwerkingen kunnen een belangrijke impact op de kwaliteit van leven bij patiënten met kanker teweeg brengen. Als gevolg van toenemende toepassing van immunotherapie, zullen er steeds meer patiënten met bijwerkingen naar uiteenlopende medische specialisten verwezen worden. Het leren herkennen van deze bijwerkingen en het instellen van een behandeling die zo weinig mogelijk negatieve gevolgen op de oncologische behandeling heeft, vergt delen en vergaren van (nieuwe) kennis en interdisciplinaire samenwerking.

Tijdens het symposium zullen diverse nationale en internationale gerenommeerde sprekers vanuit verschillende disciplines hun licht werpen op de recente kennis en ontwikkelingen omtrent immunotherapie gerelateerde bijwerkingen.

Het symposium zal in het Engels zijn.

Prof. dr. Conny J. van der Laken Reumatoloog Amsterdam UMC

ARC-Uitnodiging

Deel deze pagina