Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Biological in combinatie met MTX?

Reeds enkele keren is door reumatologen aan het bestuur gemeld dat de add-on indicatie voor sommige biologicals (anti TNF, rituximab, abatacept) beperkt is tot combinatie met MTX. In de praktijk is dat niet haalbaar en wordt regelmatig een biological zonder MTX voorgeschreven, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen.

Dit probleem hebben we in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten voorgelegd aan Zorgverzekeraars Nederland. Het resultaat is de volgende afspraak:
“Add-on indicaties waarvoor geldt dat ze in principe alleen vergoed worden in combinatie met MTX, kunnen ook vergoed worden voorgeschreven indien de patiënt onoverkomelijke bijwerkingen heeft bij gebruik van MTX of er sprake is van een zwangerschapswens, mits deze onderbouwing in het patiëntendossier terug te vinden is.”

Het standpunt van de NVR is dat deze biologicals met MTX moeten worden voorgeschreven, tenzij er contra-indicaties zijn. De redenen waarom MTX niet wordt toegevoegd moeten dus expliciet worden vermeld in het patiëntendossier. Dit laatste is van belang vooor controle op juiste toepassing van indicaties door verzekeraars.

We hoeven dus als beroepsgroep geen wijziging van deze indicaties aan te vragen.

 

Deel deze pagina

Geplaatst op: 21-12-2017