Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

EMA aanbevelingen ter preventie van bijwerkingen van methotrexaat

De EMA heeft nieuwe maatregelen bekend gemaakt om ernstige en potentieel fatale bijwerkingen van methotrexaat bij de toepassing van inflammatoire ziekten te voorkomen. Deze adviezen komen voort uit een review van rapporten waarin onjuist gebruik van methotrexaat ondanks eerdere maatregelen wordt beschreven.

Methotrexaat wordt voor inflammatoire ziekten één maal per week toegediend. Wanneer het meer dan eens per week wordt gebruikt kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Het review stelde vast dat onjuiste doseringsfrequentie kan optreden bij elke stap: van voorschrijven tot inname door de patiënt.

De nieuwe maatregelen omvatten onder meer de beperking van de groep artsen die het middel mag voorschrijven, prominente waarschuwingen op de verpakkingen en passende informatie voor zorgverleners en patiënten. Bovendien zal methotrexaat in blisterverpakkingen en niet in flesjes of buisjes moeten worden verstrekt. Deze Europese adviezen zijn afgesproken na overleg met patiënten en zorgverleners.

Meer details, met specifieke informatie voor patiënten en professionals, zijn te vinden op de EMA website.

Voor zover bekend bij de NVR zijn al deze maatregelen in Nederland al enige jaren geleden afgesproken en ingevoerd. Voorschrijvers zijn alleen reumatologen, dermatologen en andere specialisten met specifieke deskundigheid betreffende chronische inflammatoire ziekten. Dit bericht van de EMA vraagt naar onze verwachting dan ook geen aanpassing van de lopende afspraken onder Nederlandse professionals.

Deel deze pagina

Geplaatst op: 05-09-2019