Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Foliumzuur uit het pakket

VWS Minister Bruins (Medische Zorg) neemt het advies van het Zorginstituut Nederland over om een Vitamine D, zware paracetamol en mineralen uit het basispakket te halen. De NVR heeft gepleit voor  het behoud van foliumzuur in het basispakket en vindt het een ongewenst besluit om foliumzuur uit het pakket te halen, omdat er een belangrijk risico voor de medicatie veiligheid ontstaat.

Het Zorginstituut heeft in 2016 een advies uitgebracht om een aantal geneesmiddelen uit het basispakket te halen om kosten te besparen. Het gaat daarbij om middelen die ook bij de drogist te koop zijn, zoals vitamine D, paracetamol 1000 mg, kalktabletten en foliumzuur. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft in een brief aan de vaste Kamercommissie VWS aangegeven bezorgd te zijn over de medische gevolgen van het schrappen van de vergoeding van foliumzuur 5 mg uit het basispakket voor reumatische patiënten, en de commissie gevraagd te pleiten voor behoud van foliumzuur in het basispakket voor mensen die deze vitamine gebruiken in combinatie met medicatie voor een reumatische aandoening. De NVR onderschrijft hiermee de brief van de Apothekersorganisatie KNMP, seniorenorganisatie KBO-PCOB en ReumaNederland, gestuurd op 20 juni 2018.

De NVR heeft ter onderbouwing onderstaande argumenten meegegeven aan de Tweede Kamer:

Medicatieveiligheid in gevaar
Indien foliumzuur binnen deze combinatiebehandeling in de toekomst niet meer vergoed wordt, ontstaat volgens de medisch specialisten van de NVR een belangrijk risico voor de medicatie veiligheid. Het juist, en daarmee veilig gebruik van de combinatie wordt onttrokken aan het zicht van de voorschrijvend arts en de apotheker die de aflevering controleert.

Doelmatig gebruik van geneesmiddelen stagneert
Vergeleken met de moderne antireumatische medicijnen, ook wel biologicals genoemd, is methotrexaat een goedkoop medicijn. Afname van methotrexaat gebruik door toename van bijwerkingen en complicaties bij onjuist toepassen van de combinatiebehandeling met foliumzuur kan in de toekomst leiden tot frequenter en in hogere dosering voorschrijven van de duurdere biologicals.

Minister Bruins houdt echter vast aan zijn besluit en volgt het advies van het Zorginstituut. Wel wil de minister voor Medische Zorg een jaar lang bijhouden wat de effecten van zijn besluit zijn. Als blijkt dat veel patiënten afzien van een deel van de voorgeschreven therapie wil hij er nog eens naar kijken. De NVR heeft bij de minister aangegeven graag betrokken te willen worden bij de opzet van deze monitor.

Deel deze pagina

Geplaatst op: 04-09-2018