Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

IL6-remmers

Op dit moment is er een nijpend tekort aan IL6-remmers (tocilizumab en sarilumab), zowel wereldwijd als in Nederland. Deze geneesmiddelen worden ingezet bij de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis en reuscel arteriitis, maar ook voor patiënten met COVID-19 en kanker.

Om de beperkte voorraad van IL6-remmers zo goed mogelijk in te zetten om de behandeling voor alle patiënten te kunnen continueren geldt een aangepast behandeladvies:

Voor de behandeling van COVID-19 patiënten betekent dit dat alle ziekenhuizen vanaf 24 november overgaan op sarilumab intraveneus (infuus). Voor reumapatiënten worden voorbereidingen getroffen voor het omzetten van de behandeling van tocilizumab intraveneus naar tocilizumab subcutaan (injectie). Daarnaast wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen aan ziekenhuisapothekers gevraagd om tocilizumab intraveneus te reserveren voor patiënten die een car-t cel behandeling ondergaan (vorm van immuuntherapie met eigen witte bloedcellen) én voor kinderen met reumatische aandoeningen. Hierbij gaat het in beide gevallen om een kleine groep patiënten voor wie geen alternatieve behandeling beschikbaar is.

Lees hier de volledige alert van het LCG

Deel deze pagina

Geplaatst op: 24-11-2021