Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

In memoriam Jacques Weber

Op 25 januari 2019 is dr Jacques Weber op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oosterbeek overleden. Op 31 januari is hij in zijn geboorteplaats Nijmegen begraven.

Jacques Weber begon zijn loopbaan als reumatoloog in 1965 en behoorde samen met J.W. Boersma en A.P. Hartman tot de tweede generatie reumatologen in Arnhem. Samen met hen heeft Jacques de reumatologie in Arnhem vormgegeven. Vanaf 1964 had Arnhem als eerste perifere ziekenhuis in Nederland de opleidingsbevoegdheid voor het specialisme reumatologie. In die tijd was het therapeutisch arsenaal nog hoofdzakelijk beperkt tot fenylbutazon, goudinjecties, rust en oefeningen. Het reumapaviljoen op locatie van het huidige Rijnstate herbergde ruim 70 patiënten met een gemiddelde ligduur van meerdere maanden, soms uitlopend tot 1 jaar. Het adherentiegebied bestond uit vrijwel de gehele provincie Gelderland.

Jacques was een betrokken reumatoloog, die vele patiënten bij name kende, inclusief vaak de geboortedatum, diagnose en behandeling. Hij promoveerde in 1981 op de ijzerstofwisseling en anemie bij reumatoïde artritis. Tot op hoge leeftijd behield Jacques zijn interesse in het wel en wee van mensen die hij kende alsmede het wereldgebeuren. Wij herdenken met dankbaarheid deze pionier van het eerste uur en wensen zijn vrouw, kinderen, en kleinkinderen heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

Ed Griep, Christiaan van Denderen, Matthijs Janssen

Deel deze pagina

Geplaatst op: 04-02-2019