Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Leesbare medicatiefolders dragen bij aan beter medicijngebruik

Patiënten moeten goed geïnformeerd zijn over de werking van hun medicatie en wat dit betekent voor hun dagelijks leven. Uniforme en begrijpelijke informatie moet goed toegankelijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat bijsluiters niet altijd begrijpelijk zijn. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en het Reumafonds bieden een oplossing: begrijpelijke medicatiefolders over zo’n 40 soorten reumamedicatie.

Bijsluiters van medicijnen zouden voor veel mensen een belangrijke informatiebron moeten zijn. In de praktijk werkt dit onvoldoende. Veel gehoorde verbeterpunten zijn dat bijsluiters korter, beter leesbaar en duidelijker vormgegeven zouden moeten zijn. Bovendien komt de informatiebehoefte over gebruik en risico’s van medicatie per aandoening vaak niet overeen. De reumamedicatiefolders spelen in op de behoefte aan goede informatie voor veilig medicijngebruik. Ze zijn een nuttige aanvulling op de bijsluiter.

Patiëntenperspectief
De medicatiefolders zijn speciaal geschreven om de werking van medicatie vanuit de aandoening reuma toe te lichten. Vanuit het perspectief van de patiënt staat in begrijpelijke taal beschreven hoe het medicijn werkt, voor welke aandoeningen het kan worden gebruikt, welke bijwerkingen er zijn en praktische tips om therapietrouw en kwaliteit van leven te bevorderen. Het geheel is overzichtelijk vormgegeven en online toegankelijk via de website van het Reumafonds.

Hein Moens, voorzitter NVR: “Langdurig medicijngebruik is belangrijk voor de behandeling van chronische vormen van reuma. Het duurt soms een paar maanden voordat patiënten de positieve effecten merken. Juist dan moeten zij goed begrijpen hoe de medicijnen moeten worden gebruikt. Helaas helpen de meeste bijsluiters daarbij niet: vellen vol kleine lettertjes, die vaak meer vragen oproepen dan nodig is. De NVR is dan ook blij met de nieuwe medicatiefolders.”

Doorverwijzen naar betrouwbare informatie
De NVR en het Reumafonds zijn van mening dat deze medicatiefolders bijdragen aan begrijpelijke informatievoorziening. Zodat mensen met reuma goed geïnformeerd zijn over de werking van de medicijnen die zij gebruiken.

Betrouwbare bron voor iedereen toegankelijk
Er lopen momenteel diverse initiatieven die moeten bijdragen aan betere bijsluiters. De NVR en Reumafonds hopen met de medicatiefolders een bijdrage te leveren aan de verbetering van patiënteninformatie.

Meer informatie

 

Deel deze pagina

Geplaatst op: 01-02-2018