Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Meer grip op zorgverzekering voor reumapatiënten

calf massageBetere aanvullende pakketten zonder medische selectie en actieve betrokkenheid van reumapatiënten bij het inkoop- en kwaliteitsbeleid van de zorgverzekeraar. Dat zijn noodzakelijke stappen voor meer grip bij reumapatiënten op zorgverzekeringen, meent het Reumafonds in een persbericht. Deze standpunten brengt het Reumafonds in voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de rol van zorgverzekeraars. Dit rondetafelgesprek wordt vandaag gehouden.

Voor veel mensen met reuma is fysiotherapie noodzakelijke zorg. Desondanks wordt fysiotherapie al enige tijd niet meer vanuit het basispakket vergoed, omdat dit volgens de minister voldoende via de aanvullende verzekering beschikbaar zou zijn. Onderzoek van het Reumafonds laat zien dat dit bijna niet meer het geval is. Deze zorgelijke ontwikkeling wordt versterkt doordat reumapatiënten sinds de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten – vaak verplicht moeten deelnemen aan de reumaonvriendelijke collectieve verzekering van de gemeente om gecompenseerd te worden voor het eigen risico en de eigen bijdragen. Het verhaal van reumapatiënt Anita Sanders toont aan dat mensen op deze manier tussen wal en schip raken.

Door mensen met reuma actief te laten meepraten over inkoop en kwaliteit van de zorg kan de zorgverzekeraar het verzekerde pakket veel beter op de wensen van patiënten aansluiten.

Bron: Reumafonds

iRheumatologist

Deel deze pagina

Geplaatst op: 22-01-2015