Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Nieuwe therapie pakt beginstadium reuma aan

De Universiteit Utrecht gaat een onderzoek leiden naar een nieuwe therapie tegen reuma, die de ziekte al in een beginstadium zou moeten kunnen aanpakken. Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, Universiteit van Newcastle en de Radboud Universiteit.
Bij reuma reageert het afweersysteem onnodig op stoffen uit het kraakbeen van een gewricht, wat leidt tot ontstekingen. Een natuurlijk mechanisme, waarbij zogenaamde dendritische cellen een rol spelen, beschermt ons normaal gesproken tegen deze reactie. Bij reuma is dit systeem echter ontregeld en zijn deze dendritische cellen overactief wat leidt tot ontstekingen.
Onderzoekers van de Universiteit van Newscastle zijn er al eerder in geslaagd dendritische cellen uit het bloed van reumapatiënten te isoleren en deze te behandelen met stoffen uit gewrichtsvloeistof van het ontstoken gewricht. De dendritische cellen werden vervolgens teruggegeven aan de patiënt. Het idee is dat de cellen dan minder actief zijn en de ontstekingen bij de patiënt afnemen. De behandeling heeft laten zien soms effect te hebben en veilig te zijn. Omdat er bij deze methode vloeistof genomen moet worden uit de gezwollen gewrichten, is deze methode alleen geschikt voor patiënten met reuma in een gevorderd stadium. Bij patiënten waarbij reuma zich nog in een vroeg stadium bevindt, ontbreekt een gezwollen gewricht.

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde bij de Universiteit Utrecht hebben echter een eiwit ontdekt dat ook geschikt is om de dendritische cellen mee te behandelen. Daardoor is het afnemen van gewrichtsvloeistof niet nodig en wordt de therapie ook geschikt voor patiënten met een beginstadia van reuma.
In dit nieuwe Reumafondsproject worden voorbereidende experimenten gedaan om deze revolutionaire therapie klaar te maken voor eerste proeven bij patiënten.

Bron: Universiteit Utrecht

Deel deze pagina

Geplaatst op: 10-02-2015