Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

NVR over dure geneesmiddelen

Reumatologen protesteren tegen de druk van verzekeraars om ziekenhuisbudgetten voor biologicals drastisch te verlagen

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft zich de afgelopen jaren in een landelijk wetenschappelijk onderzoek (de POEET-studie) sterk gemaakt voor veilige en verantwoorde vermindering van het gebruik van dure geneesmiddelen. Daaruit bleek, vergelijkbaar met de resultaten van door de Maartenskliniek uitgevoerd onderzoek, dat het mogelijk is om bij een deel van de patiënten de dosis van deze effectieve geneesmiddelen te verlagen en ze soms te staken. De Maartenskliniek is hierop gestart met het Rainbow project, op vermindering van gebruik van dure geneesmiddelen voor reumatoïde artritis.

De NVR betreurt het dat door de publiciteit rond het Rainbow project de indruk wordt gewekt dat reumatologen ondoelmatig gebruik maken van dure geneesmiddelen. Zorgverzekeraars zetten op grond hiervan ziekenhuisdirecties onder druk door het budget voor dure reumamiddelen te verlagen.

Op ziekteactiviteit gestuurde afbouw wordt in de praktijk door veel reumatologen toegepast en het resultaat daarvan is nu door deze wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Reumatologen streven met gepast gebruik van deze dure geneesmiddelen naar de best mogelijke behandeling voor elke patiënt tegen aanvaardbare kosten. Als daar overheen zorgverzekeraars extra kortingen opleggen dan is dat een dubbele korting. Reumapatiënten worden door gebrek aan ziekenhuisbudget de dupe en dat kan niet de bedoeling zijn.

De NVR zal graag een dialoog aangaan over dit onderwerp met de betreffende Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars Nederland en de Maartenskliniek.

6 december 2015flesjepillen

Deel deze pagina

Geplaatst op: 08-12-2015