Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

NVR pleit voor behoud van foliumzuur in het basispakket

In de pakketbrief die wordt besproken tijdens het AO Pakketbeheer op 27 juni staat het kabinetsbesluit over het pakketadvies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) “Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket?” op de agenda. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft in een brief aan de vaste Kamercommissie VWS aangegeven bezorgd te zijn over de medische gevolgen van het schrappen van de vergoeding van foliumzuur 5 mg uit het basispakket voor reumatische patiënten, en de commissie gevraagd te pleiten voor behoud van foliumzuur in het basispakket voor mensen de deze vitamine gebruiken in combinatie met medicatie voor een reumatische aandoening. De NVR onderschrijft hiermee de brief van de Apothekersorganisatie KNMP, seniorenorganisatie KBO-PCOB en het ReumaNederland, gestuurd op 20 juni 2018.

De NVR geeft ter onderbouwing onderstaande argumenten mee aan de Tweede Kamer :

Medicatieveiligheid in gevaar
Indien foliumzuur binnen deze combinatiebehandeling in de toekomst niet meer vergoed wordt, ontstaat volgens de medisch specialisten van de NVR een belangrijk risico voor de medicatie veiligheid. Het juist, en daarmee veilig gebruik van de combinatie wordt onttrokken aan het zicht van de voorschrijvend arts en de apotheker die de aflevering controleert.

Doelmatig gebruik van geneesmiddelen stagneert
Vergeleken met de moderne antireumatische medicijnen, ook wel biologicals genoemd, is methotrexaat een goedkoop medicijn. Afname van methotrexaat gebruik door toename van bijwerkingen en complicaties bij onjuist toepassen van de combinatiebehandeling met foliumzuur kan in de toekomst leiden tot frequenter en in hogere dosering voorschrijven van de duurdere biologicals.

Deel deze pagina

Geplaatst op: 26-06-2018