Oplossing voor tekort aan sulfasalazine in zicht!
Merkfabrikant Pfizer verhoogt de productie om het tekort aan sulfasalazine te keren. Dit is een van de acties die gisteren in de werkgroep geneesmiddelentekorten is besproken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op verzoek van de fabrikant toestemming gegeven om ter overbrugging tijdelijk een identiek geneesmiddel uit Frankrijk naar Nederland te halen. Voorts is er een generieke fabrikant die over circa twee weken weer voldoende sulfasalazine kan leveren voor de Nederlandse patiënten, aldus branchevereniging Bogin.
Het tekort aan sulfasalazine baart met name de reumapatiënten grote zorgen, zo werd gisteren via het Reumafonds openbaar. Er zijn in Nederland 16.000 patiënten die de ontstekingsremmer gebruiken. Diverse fabrikanten hebben te maken met grondstoftekorten en productieproblemen. Hierdoor is er in Nederland nog slechts een geringe voorraad beschikbaar bij de groothandel, die het middel nu beperkt uitlevert.
De merkfabrikant verwacht binnen drie weken de complete markt te kunnen voorzien dankzij een verhoging van de productie van het spécialité Salazopyrine. Door een Franstalige verpakking tijdelijk naar Nederland te halen, kan op nog kortere termijn resultaat worden geboekt. Het identieke geneesmiddel wordt met een Franse verpakking uitgeleverd, mogelijk moet de apotheek een Nederlandstalige bijsluiter meeleveren. Dit gebeurt met instemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De zorgverzekeraars hebben tijdens het overleg toegezegd tot vergoeding over te gaan.
In de werkgroep geneesmiddelentekorten participeren de Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, zorgverzekeraars (ZN), apothekers (KNMP, NVZA, ASKA), groothandels (BG Pharma), fabrikanten (de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, GLN) en de overheid (IGZ, CBG en VWS). De werkgroep bestaat sinds 2013 en is dit jaar geïntensiveerd als gevolg van het toenemend aantal tekorten.
Geplaatst op: 04-11-2016