Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Olga Huber-Bruning overleden

Olga Huber-Bruning was van 1978 – 1989 afdelingshoofd en later ook opleider reumatologie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Zij kwam samen met haar man Jonne, net benoemd als hoogleraar kinderpathologie aan de UU, uit Toronto, waar beide werkten in het Hospital for Sick Children. Olga was weliswaar opgeleid als volwassen reumatoloog, maar had zowel in Indonesië als later in Canada steeds gewerkt in kinderziekenhuizen, en was indertijd nauwelijks bekend in Nederland.

De reumatologie in Utrecht leidde eind jaren zeventig een sluimerend bestaan en Olga heeft voortvarend de afdeling opgebouwd. Na 2 jaar verkreeg zij opleidingsbevoegdheid en Ron Derksen en ikzelf waren de eersten die door haar werden opgeleid. Ze richtte ook, met hulp van de afdeling pathologie, het kraakbeen laboratorium op en was daar de eerste promovendus. Haar promotie viel ongeveer samen met de verhuizing van het AZU van de Catharijnesingel naar de Uithof; voor haar een goed moment om het stokje over te dragen.

Ze heeft er in Utrecht voor gezorgd dat de reumatologie een zelfstandige plaats kreeg binnen de interne geneeskunde en was ook binnen de NVR aktief, o.a. als secretaris van het bestuur en later als lid van het consilium. Zij was daadkrachtig, soms wat scherp, maar een beschermengel voor haar personeel. Zij wordt door ons, ook dertig jaar na haar pensionering, in goede herinnering gehouden.

Hans Bijlsma

Deel deze pagina

Geplaatst op: 13-01-2020