Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Praktische informatie Juiste zorg op de juiste plek

De groeiende behoefte aan zorg en de complexere zorgvragen die op ons afkomen zetten de toegankelijkheid, betaalbaarheid en de kwaliteit van zorg onder druk. In het hele land wordt daarom gewerkt aan initiatieven voor Juiste zorg op de juiste plek. Hieronder informatie die u kan helpen bij de beweging naar Juiste zorg op de juiste plek in de praktijk.

Subsidies Juiste zorg op de juiste plek

Met subsidiemogelijkheden ondersteunt het ministerie van VWS zorgprofessionals bij het realiseren van de Juiste zorg op de juiste plek. De overheid biedt subsidieregelingen voor nieuwe én bestaande projecten. Ook kunnen er vouchers aangevraagd worden om een beter beeld te krijgen van de zorgvraag in de regio en hoe deze zorgvraag zich de komende jaren ontwikkelt. De tweede ronde voor subsidieaanvragen staat nu open. U kunt tot 14 februari 14.00 uur uw subsidieaanvraag indienen. Meer informatie? Kijk op de website van ZonMW.

Factsheet Mogelijkheden in de praktijk

De beweging naar juiste zorg op de juiste plek kan op verschillende manieren vorm krijgen. Denk daarbij aan e-Health toepassingen, taakherschikking of het ontwikkelen van een netwerk. De Federatie Medisch Specialisten heeft een factsheet ontwikkeld waar de meest voorkomende mogelijkheden voor Juiste zorg op de juiste plek benoemd staan. U vindt de factsheet op de website van de FMS.

 Delen van voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek

Heeft u een voorbeeld van een project/initiatief voor Juiste zorg op de juiste plek? Laat het ons weten! Wij delen de voorbeelden graag. U kunt deze voorbeelden aanleveren door bijgaand formulier in te vullen. Kijk ook welke voorbeelden er al zijn.

Beleidsregel ACM Autoriteit Consument en Markt

De ACM heeft voor de kerst de definitieve beleidsregel Juiste zorg op de juiste plek gepubliceerd. In deze beleidsregel stellen zij vijf voorwaarden waaraan de samenwerking tussen zorgaanbieders in het kader van Juiste zorg op de Juiste plek moet voldoen om geen boete te krijgen van de ACM. Afgelopen zomer publiceerde de ACM een conceptversie van deze beleidsregel. De Federatie heeft daarop samen met de NVZ een reactie geschreven. Naar aanleiding van alle reacties die zijn binnengekomen, heeft de ACM de beleidsregel op enkele punten aangepast. De definitieve versie van de beleidsregel vindt u op de website van de ACM.

Nieuwe website Juiste zorg op de juiste plek

Het ministerie heeft de website voor Juiste zorg op de juiste plek vernieuwd. Op de nieuwe website vindt u praktijkvoorbeelden, tips en informatie van de Taskforce. Neem een kijkje!

Netwerkvorming – Hoe doe je dat?

Netwerkgeneeskunde is volgens de Federatie een goede manier om Juiste zorg op de juiste plek te krijgen. Maar hoe start je een netwerk? Waar moet je op letten? Netwerkzorg Nederland heeft een praktische handreiking opgesteld met tips voor het opzetten van een netwerk. Nieuwsgierig? Kijk op de website van Netwerkzorg Nederland.

Deel deze pagina

Geplaatst op: 27-01-2020