Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

REDO trial – nominatie Wetenschaps- en Innovatieprijs

Wie wordt de winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021? Dat blijft nog even spannend. Uit de 24 voordrachten van de wetenschappelijke verenigingen zijn door de vakjury onder leiding van ZonMw voorzitter Jeroen Geurts 3 nominaties gekozen.

Een van de kanshebbers op deze prijs is vanuit de reumatologie de REDO studie: Is het even effectief en veilig om patiënten met reumatoïde artritis te behandelen met een lagere dosis rituximab?
Uit dit onderzoek blijkt dat een fors lagere dosis van dit geneesmiddel bij deze patiënten vrijwel net zo effectief is tegen de klachten, en 50 procent minder infecties geeft die optreden als bijwerking van het middel. Dat scheelt in Nederland honderden infecties per jaar.
Onderzoekers: Alfons den Broeder, Lise Verhoef, Nathan den Broeder, Rogier Thurlings, Willemijn van der Laan, Wilfred van der Weele, Marc Kok, Hein Bernelot Moens, Thasia Woodworth, Bart van den Bemt en Frank van den Hoogen.
Lees hier meer over dit onderzoek of bekijk de volledige publicatie.

Stuk voor stuk waren de 24 onderzoeken van hoog niveau en met grote impact op de praktijk, maar de drie genomineerde onderzoeken verdienen duidelijk een finaleplek volgens de jury. Bij het maken van de keuze heeft de jury gelet op relevantie voor de klinische praktijk, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studies en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Ook is meegenomen hoe het onderzoek heeft geleid tot verbetering van het zorgproces.
Op 24 juni wordt de prijs uitgereikt.

 

Deel deze pagina

Geplaatst op: 11-06-2021