Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Succesvolle spiegelbijeenkomst kwaliteitsregistratie reumatoïde artritis

​Woensdag 30 oktober kwamen reumatologen van deelnemende ziekenhuizen voor het eerst bij elkaar om van gedachten te wisselen over de kwaliteitsregistratie Reumatoïde Artritis. Tijdens deze spiegelbijeenkomst lag de focus op de data: wat hebben we nu precies in huis?

De kwaliteitsregistratie Reumatoïde Artritis, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), heeft als doel de uitwisseling van kwaliteitsinformatie tussen ziekenhuizen te verbeteren. DHD ondersteunt de NVR met dataverzameling en -analyse. Daar werd tijdens de eerste spiegelbijeenkomst in de Domus Medica een start mee gemaakt door de bestaande dataverzamelingen door te lichten.

Hiervoor werd gekeken naar de LBZ, waar alle ziekenhuizen in participeren, en naar los aangeleverde DAS-scores. Op basis van beide datastromen werd onderzocht of diverse kwaliteitsvragen kunnen worden beantwoord, zoals:

  • Hoeveel patiënten met de DBC-diagnose reumatoïde artritis worden in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld?
  • Hoeveel van deze patiënten kregen in 2017 en 2018 dure geneesmiddelen voorgeschreven en welke middelen waren dat? Hoe vaak switchten zij naar een ander middel?
  • In hoeverre verschilt dat per geslacht, leeftijd of sociaaleconomische status?
  • Hoe komen we tot zinvolle stuurinformatie door proces- en uitkomstgegevens zoals DAS-scores en aantal ontstoken gewrichten te combineren?

De resultaten van deze eerste sessie worden gebruikt om uiteindelijk te komen tot betrouwbare spiegelinformatie voor reumatologen. Ziekenhuizen die willen participeren in vervolgbijeenkomsten kunnen contact opnemen met de NVR.

Naar een landelijk dekkende kwaliteitsregistratie reumatologie is gefinancierd met SKMS gelden (Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten).

Deel deze pagina

Geplaatst op: 15-11-2019