Tekort aan jichtmedicijn Desuric 100mg, maar wel enige voorraad Narcaricine 50mg
Tekort aan jichtmedicijn Desuric 100mg, maar wel voorraad Narcaricine 50mg
Het medicijn Desuric (benzbromaron) 100 mg tabletten is nog niet leverbaar. Er is een tekort aan de grondstof van dit medicijn, waardoor Desuric tabletten niet geproduceerd kunnen worden. Naar verwachting is dit middel tegen jicht (een ontsteking in een gewricht) in ieder geval tot halverwege 2024 niet beschikbaar. Wel komt er voorraad beschikbaar aan Narcaricine (benzbromaron) 50mg (Duitse import via Addimed)
Benzbromaron50mg, een derdekeus preparaat
Artsen kunnen benzbromaron (URAT1 remmer) voorschrijven als derdekeus: m.n. als het eerstekeus medicament allopurinol (XOi) / tweedekeus medicament febuxostat (XOi) onvoldoende resultaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft. Benzbromaron wordt tevens ingezet wanneer er een medische reden (bv risico op interactie zoals bij allopurinol met azathioprine) is om allopurinol niet te gebruiken.
Probenecide een alternatief als vierdekeus
Het CBG en de IGJ hebben samen met het veld naar oplossingen voor het tekort gezocht. Het importeren van benzbromaron uit andere EU-landen en landen buiten de EU is helaas niet mogelijk behoudens enige import uit Duitsland. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) adviseert derhalve het medicijn probenecide in overweging te nemen bij de behandeling van complexe jicht als therapeutisch alternatief. Probenecide (OAT1/3 remmer) is opgenomen in de Richtlijn Jicht van de NVR. Probenecide (tabletten van 250 of 500 mg) is niet geregistreerd in Nederland. Alleen in gevallen van medische noodzaak kan probenecide via een artsenverklaring in Nederland geïmporteerd worden. Een aanvraag voor levering op artsenverklaring gaat via de website van IGJ. Nodig zijn een artsenverklaring en een Aanvraagformulier Toestemming Farmaceutische Zorg met een geldig recept Probenecid. Er zijn goede effecten te verwachten met name bij complexe jichtpatiënten met adequate nierfunctie (eGFR>30) en lage uraatexcretie (Fractionele uraatexcretie < 4,5%).
Cave potentiële interacties bij o.a.
1- coprescriptie van Probenecid en Methotrexaat/ Mycofenolaat Mofetil/ Baricitinib/ Sulfasalazine, en derhalve valt te overwegen de dosering van deze DMARDs iets te verlagen;
2- aspirine remt de uricosurische effecten terwijl NSAIDs de Probenecid-geassocieerde uraatexcretie stimuleren;
3- de spiegels van penicilline en ciprofloxacine worden verhoogd bij simultaan gebruik van Probenecid.
Geplaatst op: 26-04-2023