Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Tijdelijk aangepaste behandeling reumapatiënten wegens medicijntekort

Wegens een tijdelijk tekort aan het geneesmiddel tocilizumab, een ontstekingsremmer die bestemd is voor de behandeling van chronische gewrichtsontstekingen, zullen een paar honderd reumapatiënten tijdelijk moeten overstappen op een andere toedieningsvorm. Het tekort aan tocilizumab is ontstaan nadat het middel op advies van de World Health Organization sinds afgelopen juli ook wereldwijd is ingezet voor de behandeling van COVID-19 patiënten.

 Tocilizumab is een ontstekingsremmer. Het is bestemd voor de behandeling van chronische gewrichtsontstekingen bij reumapatiënten (reumatoide artritis en reuscelarteriitis); en het wordt toegediend na een bepaalde kankerbehandeling (zogeheten car-t-cell behandeling).

Gedurende de coronoacrisis werd ontdekt dat tocilizumab ook effectief kan zijn bij de behandeling van COVID-19 patienten. De effectiviteit van tocilizumab bij de behandeling van COVID-19 patiënten heeft geleid tot een sterk verhoogde vraag wereldwijd, zeker nadat de World Health Organization in juli 2021 adviseerde het middel in te zetten tegen COVID-19.

Tocilizumab is één van de kritische COVID-19 geneesmiddelen die wordt gemonitord door het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). Het LCG brengt sinds april 2020 de supply chain van de meest essentiële corona-geneesmiddelen én grondstoffen in kaart zodat eventuele tekorten snel geadresseerd kunnen worden.

In september signaleerde het LCG schaarste in de voorraad tocilizumab en werd na raadpleging van de commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen, aangevuld met vertegenwoordiging vanuit de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, de SWAB en het Expertiseteam behandeling COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten, een drie-fase plan opgesteld om, naargelang de voorraadsituatie en behoefte, zowel patiënten voor de oorspronkelijk bedoelde indicaties áls ook COVID-19 patiënten te kunnen behandelen. Dat advies werd 9 november jongstleden aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierdoor kon zo efficiënt mogelijk worden omgegaan met de slinkende voorraad.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is er toch een nijpend tekort ontstaan aan tocilizumab. Daarom adviseert het LCG en bovengenoemde adviesgroep dat patiënten in Nederland met reumatoïde artritis of reuscelarteriitis die momenteel een intraveneuze tocilizumab behandeling krijgen tijdelijk worden omgezet naar een aangepaste toedieningsvorm. Deze aanpassing behelst een spuit onder de huid met tociluizumab in plaats van een infuus. De desbetreffende patiënten worden hierover benaderd worden door hun  reumatoloog. Ook voor vragen kunnen deze patiënten terecht bij hun  reumatoloog. Het laatste alert vanuit het LCG vindt u hier.

In de landelijke media wordt ook aandacht besteed aan het tocilizumab tekort.

NOS artikel: https://nos.nl/artikel/2408314-coronapandemie-treft-ook-reumapatienten-door-wereldwijd-medicijntekort
NOS opening 20 uur journaal: https://www.npostart.nl/nos-journaal/05-12-2021/POW_04820501
Nieuwsuur (kort bij 10’20”): https://www.npostart.nl/nieuwsuur/05-12-2021/VPWON_1324414
De Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/tekort-aan-medicijnen-voor-coronapatienten-ook-reumapatienten-in-de-knel~ac6861bb/
Radar: https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/reumapatienten-extra-getroffen-door-coronapandemie-groot-tekort-aan-ontstekingsremmers/

Deel deze pagina

Geplaatst op: 14-12-2021