Sluiten

Werkgroep Imaging RheumatOlogy in the Netherlands (IRON)

Doelstelling

 • Het bevorderen van deskundigheid van reumatologen op het gebied van beeldvormende technieken in de reumatologie, waaronder echografie, door onderwijs in brede zin.
 • Het bevorderen van kennis over beeldvorming in de reumatologie door het stimuleren van onderzoek.
 • Het bevorderen van mogelijkheid van toepassing van beeldvorming door reumatologen door inbreng in de organisatie van de gezondheidszorg.

Voorzitter en secretaris

Dr. Cees Haagsma (voorzitter)
Dr. Andreas Gerards (secretaris)

Eerstvolgende IRON bijeenkomst:

Gezien de situatie rond het COVID 19 virus zijn de IRON bijeenkomsten t.n.o. uitgesteld.
Voor tijdelijke examenregeling zie hieronder.

De halfjaarlijkse IRON nascholingsdagen wijzigen en gaan een gevorderd/advanced niveau krijgen. De opzet van deze nascholingsdag is hetzelfde als de intermediate cursus en zal bestaan uit één, maximaal twee, onderwerpen, met zowel een theoretische deel en aansluitend hands-on onderwijs.
Graag aanmelden d.m.v. het inschrijfformulier, versturen naar Andreas Gerards: a.gerards@franciscus.nl.

het programma:
13:00-14:30:    presentaties
14:30-17:00:    hands-on sessie
17:00-18:00:    vergadering bestuur

Ondanks het uitstellen van de bijeenkomsten zijn er vanuit het IRON bestuur volop plannen voor 2022:

 • uitbreiding van van de MRI cursus module. Zie ook de IRON pitch van de witte Raven vergadering van 12 februari 2021 voor een korte demonstratie. Houdt onze website en NVR nieuwsbrief hiervoor in de gaten!
 • echo-opleidersbijeenkomst, donderdag 17 maart 2022, Nijmegen
 • wetenschapdag imaging
 • uitgesteld vanuit november 2021: 2e intermediate cursus Almere, voorlopige planning voorjaar/zomer 2022
 • definitief maken herziening opleidingsplan profileringsstage echografie

Exameneisen

Wie certificering?Profileringsprogramma gevolgd?Echo-opleider gekwalificeerd (EULAR Level 1)?IRON examen vereist voor certificering?
AIOSJaJaNee*
AIOSJaNeeJa
AIOSNeenvtJa
ReumatoloognvtnvtJa

*Naar oordeel van de echo-opleider

Je kunt bij je echo-opleider informeren of deze een gekwalificeerde echo-opleider is. Indien dat het geval is, hoef je geen IRON examen te behalen om gecertificeerd te worden (certificaat vraag je samen met je echo-opleider bij het secretariaat NVR aan).
Indien je het IRON examen zal afleggen is het vereist dat je:

 • een basiscursus musculoskeletale echografie (bijvoorbeeld EULAR, Sonoskills, Fontys, Marcelis, BSR) gevolgd hebt
 • een IRON bijeenkomst/cursus bijgewoond hebt
 • een overzicht van verrichte echo’s bij patiënten afgetekend op niveau 4 (https://www.nvr.nl/wp-content/uploads/2018/09/Profileringsprogramma-echografie-herziening-oktober-2013.pdf, Bijlage II) overhandigt aan de examinatoren. Degenen die niet het profileringsprogramma hebben gevolgd en niet in de gelegenheid zijn deze tabel door een echo-opleider te laten aftekenen, kunnen de tabel door een gecertificeerde collega laten aftekenen, of deze zelf naar eer en geweten aftekenen, echter daarmee zal rekening gehouden worden door de examinatoren.

Het examen zal worden afgenomen door 2 examinatoren, in principe 1 vanuit het IRON bestuur en 1 echo-opleider, niet zijnde je eigen opleider. Duur is 45 minuten, zowel de anatomie als de reguliere reumatologische pathologie wordt getoetst. De inhoud van de EULAR online cursus wordt bekend verondersteld en is een kapstok/indicatie (maar niet doorslaggevend) voor de te verwachten kennis en kunde. 

Het examen zal worden afgenomen bij een met het bestuur van IRON nader af te spreken gelegenheid. Gaarne je aanmelden voor het examen bij Andreas Gerards, secretaris IRON. Indien het IRON examen is behaald, geeft de examinator dit door aan het secretariaat NVR.

Het certificaat zal door het secretariaat van NVR digitaal worden toegezonden.

Tijdelijke examenregeling i.v.m. COVID 19 situatie:

Tijdelijk worden er geen IRON examens afgenomen. Gedurende deze periode geldt de volgende regeling:

 • indien volledige echostage gedaan bij EULAR level 1 gekwalificeerde opleider: opleider geeft positief besluit over certificering door aan secretariaat NVR
 • indien volledige echostage gedaan maar geen EULAR level 1 gekwalificeerde opleider: opleider overlegt met bestuur IRON, indien bekwaam geeft bestuur IRON positief besluit certificering door aan secretariaat NVR. Graag overleggen met: Andreas Gerards, secretaris: A.Gerards@Franciscus.nl
 • indien geen echostage gedaan of bij twijfel over bekwaamheid: op later tijdstip alsnog IRON examen doen

Module MRI-learning

‘Als NVR willen we waardevolle e-learnings organiseren en aanbieden aan onze leden.’ Dit is door het bestuurslid Onderwijs, Harald Vonkeman uiteengezet in zijn interview in het NtvR. De NVR heeft voor e-learnings een leerplatform laten bouwen en we zijn verheugd om te vertellen dat op het platform de eerste module klaar staat!

 Op het nieuwe leerplatform van de NVR, lanceert de IRON werkgroep de eerste module MRI e-learning. Dit is de eerste module uit een serie van 4 beoogde modules. Het thema van deze module is schouderproblematiek. Naast MRI casuistiek over dit thema, biedt deze e-learning module u de mogelijkheid om te begrijpen waar de meest gangbare MRI-sequenties voor gebruikt worden, hoe u anatomie op MRI herkent en hoe bepaalde signalen te interpreteren. 

Deze modules zijn eerder in een beperkte groep in klassikale vorm getoetst en nu omgebouwd en ge-updated naar e-learning 2021 standaarden. Dit MRI onderwijs is de eerste nationaal aangeboden e-learning in de reumatologische beeldvorming, waarbij u kunt scrollen door volumetrische beelden en casuïstiek van eenvoudig tot expert niveau aangeboden krijgt.

Met dit stukje geaccrediteerd onderwijs hopen we u meer wegwijs te maken in de zwart wit wereld van MRI. In de komende maanden volgen nog 3 modules: lage rug/bekken, hand/pols, en voet/enkel op het leerplatform.

Praktische informatie:

De modules zijn te vinden op nieuwe leerplatform van de NVR. Deze kunt u bereiken via de NVR of de IRON websites.

De modules zijn geaccrediteerd. U krijgt accreditatie punten als u de module volledig doorlopen heet en de eindtoets met 70% heeft gehaald. U mag de module zo vaak maken als u wilt. (let op: u kunt maar eenmaal accreditatiepunten krijgen).

Na aanschaf van een of enkele modules krijgt u uitgebreid de tijd om de module te maken. U kunt deze ten alle tijden stoppen of pauzeren en op een later moment verder gaan.

Kosten en duur:

 • Een enkele modules kost 85 euro (NVR lid, medisch specialist) of 50 euro (NVR lid, AIOS).*
 • Als u besluit om vier modules tegelijk aan te schaffen is er korting. U betaalt dan geen 340 euro maar 300 euro (NVR lid, medisch specialist). Voor AIOS geldt dat indien zij vier modules aanschaffen dit geen 200 euro kost maar 170 euro.*
 • Bent u geen NVR lid dan kost een enkele module 100 EUR.
 • De modules duurt ongeveer 2 uur om te maken. U krijgt hiervoor 2 accreditatiepunten in PE-Online

*Op dit moment zijn nog niet alle modules online beschikbaar. De korting is wel reeds geldig en wordt verrekend naar de hoeveelheid modules die op dit moment te koop zijn. Dit is meteen in de prijs verwerkt.

 

bestuur

 

Aanbevolen boeken/naslagwerken:

Introductory Guide to Musculoskeletal Ultrasound for the Rheumatologist door G.W.A. Bruyn en W.A. Schmidt. 2e editie 2012, ISBN 978 90 313 8901 8
Introductie van echografie, speciaal gericht op de reumatologische praktijk. Scanprotocollen, normale sono-anantomie en pathologie.

Ultrasound of the Musculoskeletal System door S. Bianchi en C. Martinoli. 2007, ISBN 978 3 540 42267 9
Uitgebreid, maar overzichtelijk en zeer gedegen naslagwerk met normale sono-anatomie en pathologie, ondersteund door duidelijke illustraties, kadaverplaatjes en beelden van andere röntgenonderzoeken.

Essential Applications Of Musculoskeletal Ultrasound In Rheumatology door R.J. Wakefield en M. D’Agostino. 2012, ISBN 978 14 377 0127 2

Interessante links:

http://www.ultrasoundcases.info/

Onder Musculo Skeletal Joints and Tendons staat per gewrichtsgroep een uitgebreide collectie echoplaatjes van diverse pathologieën

Voor een overzicht van alle werkgroepen klik hier