Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

winnaar NVLE Award 2023

Afgelopen zaterdag 24 juni is tijdens het NVLE congres in het Van der Valk Hotel Utrecht de NVLE Award 2023 uitgereikt aan Theo Papadimitriou voor zijn onderzoek “Richting een genezende behandeling van SSc: het detecteren en elimineren van de ziekte veroorzakende immuun cellen”.

In samenwerking met meerdere afdelingen binnen het RadboudUMC en collega’s uit Israël en Australië, heeft Papadimitriou de rol van het immuun systeem in SSc onderzocht. In alle cohorten was zichtbaar dat er één specifieke immuun cel bijdroeg aan het ziekteproces in de huid. Deze specifieke immuun cel heeft karakteristieken die gezonde cellen niet hebben waardoor deze gericht geëlimineerd kunnen worden. In samenwerking met de industrie is er dan ook een nieuwe behandelmethode ontwikkeld die dit mogelijk maakt, zonder de gezonde cellen aan te tasten. De eerste testen van dit nieuwe experimentele medicijn hebben resultaat en zijn zeer hoopvol voor sclerodermiepatiënten.

Het prijzengeld zal worden gebruikt om de analyse uit te breiden naar meer patiënten met een vroeg stadium van SSc in een biomarkerstudie om te bepalen welke patiënten naar verwachting klinisch baat zullen hebben bij deze nieuwe therapeutische benadering. In 2023 zal de NVLE Award worden uitgereikt aan een onderzoek of project aangaande lupus (SLE) en/of APS.

Volledige nieuwsbericht

Deel deze pagina

Geplaatst op: 26-06-2023