Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Winnaar NVLE Award 2024 bekend

Afgelopen zaterdag 29 juni is tijdens het NVLE congres in het Van der Valk Hotel Utrecht de NVLE Award 2024 uitgereikt aan Juan Fierro voor zijn onderzoek naar zwangerschapscomplicaties bij patiënten met systemische reumatische aandoeningen. Het beeldje is uitgereikt door jurylid Anne van der Bij. Aan de prijs is een geldbedrag van € 2.500,– verbonden.

Stichting NVLE Fonds had dit jaar vier mooie inzendingen voor de Award. De jury vond dit een innovatief en mooi onderzoek. De meta-analyse is van hoge kwaliteit en heel goed en bovendien zeer relevant voor patiënten en behandelaren. Ook het prijzengeld wordt met vervolgonderzoek zeer goed besteed.

Zijn promotieproject richt zich op hoe het afweersysteem verandert tijdens de zwangerschap bij vrouwen met SLE, APS en pSD. Er zijn eerst gegevens verzameld en geanalyseerd van een retrospectieve cohort van zwangere patiënten met deze ziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en is er een hoge prevalentie en grote verscheidenheid aan zwangerschapscomplicaties geïdentificeerd. In een gezamenlijke inspanning tussen de afdelingen Reumatologie en Verloskunde en Gynaecologie van het UMCG en een perifeer ziekenhuis, is ook gestart met de ‘Pregnancy Outcomes in Autoimmune Diseases (POAD) studie’, een prospectieve cohort van SLE-, APS- en pSD-patiënten in het noorden van Nederland. Zij verzamelen bloed van de moeder voor de zwangerschap, elk trimester en na de bevalling, alsook bloed uit de navelstreng. Ook wordt de placenta onderzocht. Met deze studie willen zij ontdekken welke afweercellen cruciaal zijn tijdens de zwangerschap. Dat zou de basis vormen om de medische follow-up aan te passen en nieuwe therapeutische opties te verkennen bij SLE- en APS-patiënten tijdens de zwangerschap. Het prijzengeld zal worden gebruikt om de analyse uit te breiden naar meer patiënten met een vroeg stadium van SSc in een biomarkerstudie om te bepalen welke patiënten naar verwachting klinisch baat zullen hebben bij deze nieuwe therapeutische benadering.

In 2025 zal de NVLE Award worden uitgereikt aan een onderzoek of project aangaande sclerodermie en/of MCTD.
Meer over Stichting NVLE Fonds, het onderzoek van Juan Fierro en de NVLE Award is te vinden op de website www.nvlefonds.org

Deel deze pagina

Geplaatst op: 02-07-2024