Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Winnaar Rheumatology Grant 2019

Tijdens de Januarivergadering van de NVR is de Rheumatology grant uitgereikt. De prijs voor de Rheumatology grant 2019 is door het concilium aan Nadia Roodenrijs (UMC Utrecht) toegekend. Nadia’s voorstel om middels een mixed methods approach therapieontrouw te onderzoeken bij patiënten met RA is potentieel baanbrekend en geeft een jonge getalenteerde arts-onderzoeker de kans een basis te leggen voor een wetenschappelijke loopbaan in de reumatologie.

Nadia heeft een presentatie gehouden waarin zij uiteen heeft gezet wat zij gaat doen:
Rheumatology Grant 2019: Treatment non-adherence in difficult-to-treat RA

In de afgelopen tientallen jaren zijn de medicamenteuze behandelmogelijkheden van reumatoïde artritis (RA) flink toegenomen. Desondanks lukt het bij één op de vijf patiënten niet om lage ziekteactiviteit of remissie te bereiken. Deze patiënten hebben moeilijk te behandelen RA (“difficult-to-treat RA”). Hieraan kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen, bijvoorbeeld immunologische mechanismen, roken, comorbiditeit en therapieontrouw. Therapieontrouw komt naar schatting voor bij 11-81% van de patiënten met RA. Het zou kunnen dat dit één van de belangrijkste oorzaken van aanhoudende ziekteactiviteit is.
Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in het voorkomen van therapieontrouw, en redenen en risicofactoren daarvoor in kaart brengen. Therapieontrouw zal worden gemeten met behulp van een ‘mixed methods approach’ bij 50 difficult-to-treat en 50 niet difficult-to-treat patiënten. Hierbij zullen vragenlijsten, diepte-interviews, apotheekoverzichten en medicatiespiegels worden gebruikt.

Deel deze pagina

Geplaatst op: 29-01-2019