Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Winnaar Rheumatology Grant 2021

Tijdens de Februarivergadering van de NVR is de Rheumatology Grant online uitgereikt. De prijs voor de Rheumatology Grant 2021 is door het concilium aan Yannick van Sleen (UMCG) toegekend. Yannick’s voorstel om met een nieuwe techniek, Imaging Mass Cytometry, senescente cellen in de vaatwand van patiënten met reucelarteritis aan te tonen, is vernieuwend, klinisch relevant en geeft een jonge getalenteerde onderzoeker de kans een basis te leggen voor een wetenschappelijke loopbaan in de reumatologie.

Yannick heeft een presentatie gehouden waarin hij uiteen heeft gezet wat hij gaat doen:

Detecting truly senescent cells in giant cell arteritis by imaging mass cytometry

Ik ga kijken naar de link tussen cellulaire senescence en ziekte. Er is bekend dat leeftijd een risicofactor is voor veel reumatische aandoeningen. Wat we zien is dat met veroudering er een toename is van senescente cellen. Deze cellen ontstaan vaak als er sprake is van DNA-schade. Ze delen niet en zijn resistent tegen celdood. Dit is eigenlijk een mechanisme om te voorkomen dat een cel na DNA-schade kanker wordt. Dit mechanisme in deze cellen geven echter ook problemen. Senescente cellen produceren namelijk pro-inflammatoire cytokines en kunnen andere cellen aansteken om ook senescent te worden. Daarom is mijn onderzoeksvraag of senescence belangrijk is in de ontwikkeling van auto-immuunziekte.

Mijn plan is om te onderzoeken of senescente cellen aanwezig zijn in biopten van GCA patiënten. Omdat er een combinatie van markers nodig is om dit aan te tonen, wil ik gebruik maken van Imaging Mass Cytometry. Hiervoor heb ik de samenwerking gezocht met collega’s in Brest, Frankrijk. Zij hebben dit apparaat in huis en reeds ervaring met GCA waar ik van kan leren.

 

 

 

 

Deel deze pagina

Geplaatst op: 02-03-2021