Sluiten
Reumatoloog van de toekomstLees het beleidsplan  >

Zen en planten, column van Dr. Jocea Michels- Van Amelsfort

Zelfs in een groot ziekenhuis als het UMC Utrecht kom je steeds dezelfde mensen tegen. En een van die mensen intrigeert mij mateloos. De Meneer van de Planten.

Ik denk dat ik de Meneer van de Planten wekelijks tegenkom en elke keer voel ik verbazing en nieuwsgierigheid. De Meneer ziet eruit als een gewone meneer. Slank, grijs haar, gekleed in een soort groen uniform, wat uiteraard past bij zijn functie. Het is zijn uitstraling, die je twee keer doet kijken. Een uitstraling van Zenboeddhist meets boswachter. Rust, tevredenheid, zonder sloom te zijn. Intelligentie. Genoegen met zijn werk. Een bepaalde frisheid en ruigheid, alsof hij net terug is van zijn dagelijkse ronde door het woud.

Ik heb thuis geen planten (behalve in de tuin), maar nu heb ik op mijn werkkamer een plant(je), wat mijn collega heeft meegenomen toen wij een halfjaar geleden samen op een kamer terecht kwamen. Op een goede dag kwam de Meneer van de Planten binnen. Geruisloos, maar toch aanwezig. Hij schrok zichtbaar; “onze” plant was op sterven na dood. Met veel zorg voor de plant en voor ons als gebruikers werd er een nieuwe plant (twee zelfs!) in de pot gezet. Ik voelde de rust weer terugkomen in zijn lijf en het genoegen van een levende plant straalde van hem af.

Sindsdien verbaas ik me over hem. Ten eerste, dat het UMC dus een Meneer van de Planten heeft, die blijkbaar een dagtaak heeft aan het planten water geven. Daarnaast de man zelf. Hij straalt volstrekte tevredenheid uit met zijn functie, neemt die heel serieus. Is dat werkelijk uit een soort Boeddhistisch genoegen te zorgen voor al wat leeft? Wat zijn de ambities van deze indoor boswachter? Leest hij thuis Tolstoj, Deepak Chopra en doet aan meditatie? En knipt Bonsaiboompjes.  Of trekt de man thuis een biertje open en kijkt voetbal? Of allebei?

Mijn fantasie gaat op de loop als ik de man zie. Maar ik spreek hem expres niet aan. Laat mij de illusie van de wijze plantenwatergever.

Laat zijn Zenrust maar op mij afstralen.

REUMAMichelsVanAmelsfortJocea

Deel deze pagina

Geplaatst op: 04-02-2015